Thema's

6 september 2019
Thema: Baby-zindelijkheidstraining met Baukje de Boer

4 oktober 2019
Thema: Spelenderwijs groente en fruit eten met Liselot Wessel

1 november 2019
Thema: Reflexintegratie met Hilde Klein-Verheul

29 november 2019
Thema: Liefdevol grenzen stellen met Mirella werba

9 juni 2017
Babymassage
Tineke van den Oord van massagepraktijk 'Artibo' vertelde over het belang en de vaardigheden van Shantala babymassage. Met massage bevorder je de hechtingsrelatie met je baby en het geeft je baby een fijn en veilig gevoel. 

10 maart 2017  
Warm Vaderschap
Gastspreker was Hans Smies, coach van vaders en moeders van praktijk 'Souldancer'. Hans sprak die ochtend over het belang van warm en authentiek vaderschap. Hij besprak de diverse kwaliteiten van het mannelijke hart, maar ook hoe moeilijk het soms/vaak is om met het nodige geduld en compassie je kinderen liefdevol te verzorgen en te begeleiden. Deze ochtend was interessant voor zowel moeders als vaders! 

3 februari 2017
Babygebaren
Monique Bomhoff gaf een workshop over babygebaren. Door het leren van gebaren kan je kind kenbaar maken wat hij of zij wel en niet leuk vindt, nog voor je kind kan praten! Gebaren zijn voor de meeste kinderen veel makkelijker te leren dan woorden. Dit betekent dat veel kinderen met gebaren beginnen, maar deze vervangen voor woorden zodra ze het woord kunnen uitspreken. Het is erg leuk om zo contact te maken met je kind en te leren wat jouw kind bezig houdt. Dank voor deze leerzame ochtend, Monique!

13 januari 2017
Kinderspel en spelen met je kind

De eerste voorstelling van Clowntje Polka speelde Manja Bedner van Het Kamertheater (www.kamertheater.nl) op de eerste verjaardag van haar oudste dochter. Zeventien jaar en meer dan 1000 voorstellingen verder is elk optreden nog steeds een uitdaging en een belevenis. Door de digitalisering van de wereld om ons heen vernauwt het spel van veel kinderen. Kinderen zien hun ouders veel achter de computer of de iPhone zitten en willen dat nadoen, want spel begint bij nabootsing. De 'digitale oppas' is zo makkelijk om in te zetten dat je als ouder vaak het gemak verkiest boven de (kleine) inspanning om je kind te stimuleren om zelf te spelen. Manja gaf daarom aan een groep moeders tips over kinderspel, over je kind aan het spelen krijgen, over spelen met je kind en over spel in haar voorstellingen.


2 december 2016
Creatief bezig zijn met je kind
Femke Werkhoven Smit van De Creatieve Stoel (www.decreatievestoel.nl) zou deze ochtend iets vertellen over de 'geDOEkalender'; dat is een creatieve kalender voor ouders en kinderen. Helaas kon ze vanwege ziekte niet aanwezig zijn (het thema komt zeker nog eens aan bod!), maar het was wel een gezellige klets- en speelochtend voor de moeders en kinderen.

4 november 2016
Natuurlijke kraamzorg, wat houdt dat in?
Dit keer vond er rond 10.00 uur een lezing plaats over natuurlijke kraamzorg. Kraamverzorgster Helma van Dijk vertelde uitgebreid wat natuurlijke kraamzorg inhoudt. (Aanstaande) ouders konden zo kennismaken met deze bijzondere vorm van zorg na de bevalling. Een interessante ochtend!

7 oktober 2016
Communicatie met je kind vanuit verbinding
In het kader van de Week van de Opvoeding vond er dit keer een lezing plaats over communiceren met je kind vanuit verbinding met elkaar. Opvoeden is een hele zoektocht. Het is een kunst om oog te blijven hebben voor zowel de behoeften van je kind als je eigen behoeften. Orthopedagoog en beeldend therapeut Ilse van Huet van Praktijk Nieuwe Maan (www.nieuwemaan.net) liet een groep enthousiaste moeders kijken door de ogen van hun kind en vertelde over emoties en gedragingen die passen bij verschillende ontwikkelingsfasen. Ze besprak hoe je je kind kunt helpen als hij of zij (negatieve) emoties ervaart en hoe je de eigenwaarde van je kind kunt helpen vergroten. En hoe je op een respectvolle manier met moeilijk gedrag van je kind omgaan, zonder in een machtsstrijd te vervallen. Een leerzame, maar ook weer gezellige ochtend!

2 september 2016
Natuurlijk medicijnkastje met etherische oliën
De 'R' is weer in de maand, waarbij ons immuunsysteem vaak op de proef wordt gesteld. Hetty van Wijhe (Balans & Olie) gaf daarom een workshop over het gebruik van essentiële oliën voor zowel kinderen als volwassenen, zoals tijdens de zwangerschap en voor de bevalling. Het kan bijvoorbeeld toegepast worden bij koorts, pijn, oorontsteking, wondjes, prikkelgevoeligheid en slaapproblemen. Essentiele oliën zijn zelfzorgmiddelen voor het hele gezin. Een leerzame ochtend!

1 juli 2016
Opening nieuwe locatie 
Er was een feestelijke opening van Café Ouders & Co op een fijne, nieuwe locatie: het Genietcafé in Zutphen! 
Patricia Withagen (wethouder) en Rian Klein Koerkamp (relatiemanager Yunio Kraamzorg) woonden de opening bij. Ook waren er veel gastvrouwen aanwezig. Bovendien mochten de aanwezige kinderen een puzzel leggen en er daarna overheen springen. Met deze grote sprong gaven zij het startsein voor het café op deze mooie locatie! 

Daarnaast vond er weer een lezing plaats; het thema was dit keer 'mannen van morgen'. Rhea Madeleine Vincent kwam rond 10.00 uur vertellen wat de specifieke behoefte is van jongens en dat deze behoefte zich soms uit in als 'lastig' ervaren gedrag. Ook vertelde ze hoe ouders aan deze behoefte tegemoet kunnen komen. Een prachtige ochtend!

10 juni 2016
Gezonde voeding voor kleine kinderen 
Dit keer vertelde Leon Marchal uitgebreid over onder andere de suikers en koolhydraten die we in voeding tegen komen en wat hun effecten zijn op je gezondheid en die van je kind. Ook vertelde hij hoe we labels op producten nu moeten lezen en waar we op moeten letten bij het kopen van bepaalde producten. Interessant om te horen wat gezonde keuzes zijn voor jezelf en je kind! Gastvrouwen waren Liselot Wessel en Ilse van Huet.

13 mei 2016
Liever liefde dan de beste buggy
Dit keer gaf filosoof, docent en beeldend kunstenaar Corrie Haverkort de lezing 'Liever liefde dan de beste buggy'. Als je een kind verwacht ben je druk bezig met de babykamer en het zoeken van de beste buggy. Als de baby er eenmaal is, ben je druk bezig met de voedingen, de nachtrust en alle zorgen voor je kindje. Vaak wordt er in die periode voorbijgegaan aan een van de meest ingrijpende veranderingen in je leven: eerst waren jullie alleen partners, nu zijn jullie ook samen ouders. Hoe combineer je dit op een goede manier? Corrie vertelde hierover op een boeiende wijze.

8 april 2016
Muziekplezier voor peuters
Clementine Wolters van Muziekcentrum Bim Bam Bom gaf een workshop Muziekplezier voor peuters met dans en beweging. Peuters vinden het heerlijk als er met hen gezongen en gespeeld wordt; ze hebben veel aandacht voor klanken en geluiden! Zingend verlopen veel dagelijkse activiteiten voor jonge kinderen heel soepel en tegelijk wordt de emotionele band tussen ouder en kind versterkt. Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat zingen goed is voor de taalontwikkeling. Het werd een heel vrolijke en gezellige ochtend! 

4 maart 2016
Kind met karakter in beweging

Stel dat je vader of moeder bent van een 'Pittige Peuter', een 'Kat uit de Boom kijk-Peuter' of een 'Ik ga mijn eigen gang-Peuter'... of een combinatie van alledrie zodat je niet goed weet wat je het beste kunt doen. Dan zou een gebruiksaanwijzing zo handig zijn!

Lieselot Wessel (www.detipi.nl) is kinderkaraktercoach en kleutercoach en ze vertelde met veel enthousiasme over de karakterontwikkeling van kinderen. Ze combineerde dat met muziek en beweging. Opvoeden was nog nooit zo’n feest!5 februari 2016
Samengestelde gezinnen
Dit keer gaf relatie- en gezinstherapeut Martin Meijer van praktijk Mind2Open (www.mind2open.nl) een presentatie over samengestelde gezinnen. Een samengesteld gezin is een gezin waarin in ieder geval één ouder kinderen heeft uit een vorige relatie, na echtscheiding of na het overlijden van een vorige partner. In de presentatie kwamen zowel persoonlijke als professionele ervaringen van Martin aan bod. Er ontstonden aan de hand daarvan mooie, open gesprekken over de moeilijkheden en mooie kanten van een nieuw samengesteld gezin. Een leerzame en waardevolle ochtend! Gastvrouwen waren Christine Derksen en Ilse van Huet.

8 januari 2016
Draagdoeken
Draagconsulent Trees Blom (www.treesblom.com) gaf informatie over draagdoeken. Dragen hoort biologisch gezien bij mensen. Tegenwoordig gebruiken veel mensen een kinderwagen, maar onze kindjes blijven biologisch gezien 'draaglingen'. Naast dat een draagdoek praktisch is voor bijvoorbeeld een wandeling over de markt, door het bos of op het stand, zitten er nog meer voordelen aan het dragen van je kindje. Daarover heeft ze met veel enthousiasme verteld en een demonstratie gegeven!
Gastvrouwen waren Annemieke van Dalum en Lidwien van de Ligt-Beljon.

11 december 2015
EHBO aan kinderen
Als er iets met je kindje gebeurt, is de kans groot dat jij hem of haar de eerste hulp moet geven. Martina ten Dolle van Eerste Hulp aan Kids vertelde daarom onder andere verteld wat je kunt doen als je kind zich verslikt en wat je kunt doen als je kind een giftige stof heeft ingenomen, zoals een reinigingsmiddel of medicijnen. Ook gaf ze informatie over hoe je moet omgaan met brandwonden bij je kind. Kortom, een leerzame ochtend! Gastvrouwen waren Ilse Hartman en Caroline Maatje.

6 november 2015
Yoga met moeder en baby
Minna Sangi (www.linnaea.netliet ons kennismaken met een aantal eenvoudige massagetechnieken voor baby's en yoga-oefeningen voor moeders en baby's. Zo leerde ze ons een eenvoudige oefening: 'liefdevolle distantie', die voor zowel een baby als een moeder snel rust en ruimte geeft. Het was een heerlijk ontspannen ochtend voor de moeders en kinderen! Gastvrouwen waren Helma van Dijk en Els de Jong.

9 oktober 2015
Communicatie met je kind vanuit verbinding
Ilse van Huet (www.nieuwemaan.net), orthopedagoog en beeldend therapeut, gaf in het kader van de Week van de Opvoeding een lezing over communicatie tussen ouders en kinderen. Zo'n 25 moeders kwamen luisteren naar deze lezing, wat een geweldige opkomst! Ilse vertelde over emoties en gedragingen die passen bij verschillende ontwikkelingsfasen. Ook liet ze zien hoe je je kind kunt helpen als hij of zij heftige emoties ervaart en hoe je op een respectvolle manier met moeilijk gedrag van je kind kunt omgaan, zonder in een machtsstrijd te vervallen. Gastvrouwen waren Marlies Meenks en Lidwien van de Ligt-Beljon.

11 september 2015
Bekkeninstabiliteit en je kindje oppakken en dragen
Marion van Arragon (www.praktijkvoorbalansinlijfenleven.nl) gaf een workshop over bekkeninstabiliteit. Ze liet moeders zien hoe je door middel van eenvoudige oefeningen beter en makkelijker kunt bewegen Gastvrouwen waren Christine Derksen en Ilse Hartman.

10 juli 2015
Massage voor volwassenen en kinderen
Monika van Dolderen en Irina Reulink-Bosman gaven een gezellige en interactieve massageworkshop. Een heerlijk ontspanningsmoment voor de zomer! Zowel de aanwezige moeders als de kinderen kwamen helemaal tot rust. Gastvrouwen waren Helma van Dijk en Ilse Hartman.

5 juni 2015
Fotografie
Café Ouders en Co stond in het teken van de foto-expositie Birth Day; daar vertelde Nienke Stoop iets over. Fotografe Pascale Drent legde uit hoe je mooie foto's kunt maken van je kind. Een tip was bijvoorbeeld om je kind al spelend in de regen te fotograferen; 'alledaagse' bezigheden van je kind zijn heel boeiend! Ook details als knuffels zijn later leuk om op foto's te zien. Gastvrouwen waren Ilse van Huet en Marlies Meenks.

1 mei 2015
Logopedie
Yvon Knipping en Iris van de Zalm van de Praatmaat Groep vertelden over de spraaktaalontwikkeling en de mondmotoriek van jonge kinderen. Ze benadrukten het belang en plezier van voorlezen en het voeren van gesprekjes met je kind! Ook beantwoordden ze vragen van moeders, bijvoorbeeld over het gebruik van een fopspeen en het introduceren van vast voedsel.

10 april 2015
Babygebaren           
De spreekster van deze dag was Marlies Straatsma. Ze vertelde ons hoe je al vroeg met je kind kan communiceren door middel van gebaren. Hoe fijn is het wanneer je kind je al heel vroeg iets duidelijk kan maken! Zie www.iedereengebaart.nl En ook de keukentafel stond weer klaar om bij aan te schuiven: het gespreksonderwerp was was 'je boze of driftige peuter'... Waarom? En wat doe je? O.l.v. Els Brakman, pedagoog en kindertolk. www.oostenwind.biz

6 maart 2015
Draagdoeken
Christel Bouwmeester demonstreerde weer haar draagdoeken en liet zien hoe je deze zo goed mogelijk kunt om knopen zodat je kind echt lekker en comfortabel is. www.indedoek.nl

6 februari 2015
Borstvoeding en homeopathie bij kinderen        
Tineke van Oord & Annemieke van Dalum waren gastvrouw. Om 10.00 uur vertelde Monique Franck, lactatiekundige over haar werk. Ze kon alle vragen over borstvoeding en de problemen die daarbij komen kijken, beantwoorden! Daarna stond de 'keukentafel' weer klaar om bij aan te schuiven: Annemieke van Dalum, kinderhomeopaat, vertelde over haar ervaringen met terugkerende huidklachten zoals spruw, krentenbaard, koortslip en waterwratjes. En w.v.t.t.k.!   

9 januari 2015
Dansen en slapen...
Café Ouders en Co begon het nieuwe jaar ´swingend´! Ouders konden met hun kleine kindjes kennis maken met MuziYoga. Liselot ten Broeke, muziek- en kinderyogadocent, nam de kleintjes met hun ouders met dans en muziek mee in hun fantasie. De kinderen vonden het heerlijk om zo te bewegen. Zelfs de winter kwam met sneeuwvlokken! Daarnaast stond de keukentafel klaar om bij aan te schuiven. Els Brakman, pedagoog en kindertolk, begeleidde het gesprek over kinderen met ongewenste slaapgewoonten en andere ongemakken. Daarover was best veel onderling uit te wisselen!

12 december 2014
Kinderdagverblijf Kleurrijk over de visie binnen hun dagverblijf
Kleurrijk is geïnspireerd op het gedachtegoed van Reggio Emilia, een Italiaan. Hij stelt de zintuiglijke ontwikkeling van kinderen centraal en vindt dat kinderen niet alleen via taal maar ook via muziek en creativiteit zich mogen ontwikkelen.

7 november 2014
Opening op een nieuwe lokatie: het CJG-gebouw in Zutphen.
Het Café ouders en Co heeft een nieuw jasje en dat vierden we!
Vanaf 8.45 uur was er al koffie en thee. Om 9.00 uur was er de officiële opening door wethouder Patricia Withagen. Om 9.30 uur begon de workshop "Zingend Opvoeden" olv Carin van Essen. Wat vonden de kleintjes dat leuk! (En ook de ouders!) Op hele toegankelijke liedjes, die Carin voor - en mét ons-  zong kwamen allerlei situaties aan bod die je kan toepassen in het dagelijkse leven. En waardoor het opvoeden een stuk leuker wordt! De liedjes kregen de ouders na afloop mee op een cd. Het was een hele feestelijke ochtend!

2 oktober 2014

Warmte in de opvoeding

Een muts op, waarom zou je dat doen? Loes Klinge, Antroposofisch jeugdarts vertelde over het belang van het geven van fysieke en emotionele warmte aan je kindje. Ze liet ook prachtige, duurzame materialen zien waarmee je je kind kan kleden. Hoofdje en voetjes warm? Dan kan het kindje al zijn energie steken in zijn ontwikkeling! Loes is verbonden aan de antroposofische consultatiebureaus in Zutphen, Arnhem en Amersfoort.

 
4 september 2014
Alleen geboren tweelingen/meerlingen
1 op de 10 geboren mensen wordt geboren als alleen-geboren tweeling, zonder dat ze het zelf weten. Zij komen op hun levenspad diverse lastige punten tegen zoals alleen voelen, eenzaamheid, hoogsensitief zijn, zichzelf wegcijferen, laag gevoel voor eigenwaarde etc. Marlies Meenks had een groot, geïnteresseerd publiek voor haar boeiende verhaal.

7 augustus 2014

Gespecialiseerde kraamzorg; huilende baby's
Miriam Kolpa vertelde over haar werk als gespecialiseerde kraamverpleegkundige. Alle baby's huilen, maar hoe ga je er als ouder mee om? Aan de hand van de Harvey Karp Methode liet Miriam de ouders ervaren dat er een manier is om je kindje, juist in de eerste drie maanden na de geboorte, de geborgenheid te geven waar het zo luidkeels om vraagt. Deze methode gaat ervan uit dat baby's de eerste drie maanden na de geboorte nog niet helemaal klaar is om geboren te worden en dat je als ouder de geborgenheid van de baarmoeder zo veel mogelijk moet evenaren. Dit alles in vijf eenvoudige stappen.

5 juni 2014
Babymassage
Tineke van den Oord vertelde over Shantala Babymassage. Een hele fijne manier om een innige band met je baby te scheppen. Deze aanraking is goed voor de emotionele, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je kindje. 

15 mei 2014
Praktijkvader
Jeroen de Jong van 'de Praktijkvader', speciaal voor vaders, kwam vertellen en besprak: Wat betekent het vaderschap voor je? En waarom zijn vaders zo belangrijk? 

1 mei 2014
Homeopathie bij kinderen
Annemieke van Dalum vertelde over homeopathie bij kinderen. er was veel ruimte voor vragen van de vaders en moeders. de onderwerpen die besproken zijn waren dan ook divers; van vaccinaties, oorinfecties, doorslapen tot de werking van homeopatische middelen bij koorts.
Voor wie nog vragen heeft: via de site van Annemieke kom je bij haar gegevens: www.kinderhomeopaat.nl

3 april 2014
Voorlezen aan je kind
Monique van Capellerveen van de bibliotheek Zutphen kwam vertellen over het belang van voorlezen, en hoe en wat je kunt voorlezen. En ze nam haar gitaar mee!

6 maart 2014 
Draagdoekconsulente 
Christel Bouwmeester (www.indedoek.nl) hield op herhaald verzoek nog een keer haar powerpoint-presentatie over het ergonomisch dragen van baby's , dreumessen en peutertjes. Daarnaast konden de ouders allerlei draagdoeken en draagzakken uitproberen en adviezen van haar krijgen.
Hoe vaak is er die ochtend wel niet verzucht "ik wou dat ik nog een baby was....wat moet het heerlijk zijn om zo gedragen te worden!"

6 februari 2014
Kindertolk
Els Brakman (www.oostenwind.biz) vertelde over de methodiek van 'PresentChild' . Opvallend of ongewenst gedrag van kinderen wordt gezien als een 'boodschap, als een cadeautje van liefde' van het kind aan de ouder. De ouder mag 'iets' in zichzelf meer aandacht gaan geven...! De boodschap van het kind wordt vertolkt.
Zo groei je zelf met je kind samen-op. Jij tot een wijze ouder.
"Dat is wel even anders kijken naar het gedrag van je kind...."
Els is pedagoog en werkt met de methode PresentChild en met opvoed- opstellingen vgl Bert Hellinger.

5 december 2013
Doula
Christine Derksen (www.doulapraktijkagathe.com) vertelde over haar werk als doula. Het is superbelangrijk dat een aanstaande moeder met vertrouwen in haar lichaam, en met zelfvertrouwen haar moederschap tegemoet gaat. Als doula ben je voor, tijdens en na de bevalling degene die de moeder steunt en bijstaat. Steeds gericht op de kracht die je als moeder van nature hebt. En uiteraard kwamen daarna alle geboorteverhalen van de ouders weer ter tafel! Wat een mooie 'geboortenis' is dat toch!

28 november 2013
Sinterklaas
Een week voor sinterklaas.... Het café Ouders en Co was een inspiratiebron voor het feest wat ging komen! Met achtergrond informatie, ideeën voor knutsels, cadeautjes en gedichten, en uiteraard met ideeën voor lekkere baksels.

7 november 2013
Draagdoekconsulente
Christel Bouwmeester www.indedoek.nl vertelde over haar werk als draagdoekconsulente. Zij gaf ouders adviezen over de diverse draagdoeken en draagzakken en liet ouders ook uitproberen wat het beste bij hen en hun kindje paste.